Правителството на Колумбия и лявата партизанска група Армия за национално освобождение (АНО) в петък обявиха двустранно прекратяване на огъня, когато третият цикъл от мирни преговори приключи в столицата на Куба Хавана, съобщава "Ройтерс".

Подготовката за прекратяването на огъня, което ще влезе в сила на 3 август и ще продължи 180 дни, трябва да започне незабавно, каза външният министър на Куба Бруно Родригес.

"На 3 август 2023 г. пълното прилагане на националното и временното двустранно прекратяване на огъня ще започне с пълното прилагане на протоколите и пълното функциониране на механизма за наблюдение и проверка", уточни Родригес.

Четвърти цикъл от мирни преговори ще се проведе във Венецуела между 14 август и 4 септември, каза Родригес.

Съобщението за прекратяване на огъня е добра новина за изпадналия в затруднение колумбийски президент Густаво Петро, който е изправен пред обвинения у дома за финансови нередности в предизборната му кампания, застрашаващи други аспекти от планираните от него политически и социални реформи.

Екстремисти убиха и раниха десетки войници в Колумбия

Екстремисти убиха и раниха десетки войници в Колумбия

Удар върху усилията на президента за мир в страната

Левият Петро, който присъства на обявяването на прекратяването на огъня в петък, в началото на мандата си обеща амбициозен план за пълен мир в южноамериканската нация, отдавна измъчвана от вътрешни конфликти.

Преговорите в Хавана замряха в средата на май, след като Петро постави под съмнение единството на ръководството на групата, което предизвика укор от страна на ELN, която по това време каза, че преговорите са изпаднали в "криза".

ELN е най-старата останала бунтовническа група в Колумбия и преговорите са крайъгълният камък на усилията на Петро - самият той някога да е бил член на сега демобилизираните бунтовници М-19 - да договори мир или да се откаже от споразумения с останалите бунтовници и престъпни групировки, както и за пълно прилагане на споразумение от 2016 г. с бунтовническата група ФАРК.

Припомняме, че конфликтът в Колумбия, който продължава почти шест десетилетия, уби най-малко 450 000 души.

Мексико, Норвегия, Венецуела, Куба, Бразилия и Чили са държави-гаранти за преговорите.