Колумбия и Венецуела отзоваха посланиците си, съответно от Каракас и Богота, заради кризата по границата между двете страни, предаде агенция „Новости".

През миналата седмица Венецуела затвори границата си с Колумбия в щата Тачира за 72 часа, след което президентът Николас Мадуро разпореди мярката да бъде продължена за неопределен период от време. Той обяви извънредно положение в крайграничните райони за срок от 60 дни.

Мерките бяха предизвикани от инцидент, при който контрабандисти раниха трима военни от армията на Венецуела.

Венецуелските власти депортираха над 1000 колумбийци.

„Аз съм за диалог и дипломатическо решение, и продължавам да действам в тази посока, но не мога да позволя на Венецуела да се отнася по този начин с Колумбия и колумбийците." - заяви колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, цитиран от агенция „Ройтерс".

В отговор на извънредните мерки, предприети от Венецуела, той отзова посланика на Колумбия от Каракас. Скоро след това венецуелският външен министър Делси Родригес написа в Twitter, че Мадуро е наредил реципрочна мярка с  отзоваване на посланика от Богота.

По границата между двете страни изблиците на насилие са сравнително чести, заради дейността на действащите в района наркокартели и контрабандисти.