ген. Фарнкс Всичко, което правим се основава на принципа на прецизността и взимането на колкото се може по-малко човешки жертви. Това заяви на първата си пресконференция от началото на военната операция главнокомандващият “Иракска свобода” ген. Томи Франкс.

Той подчерта, че всички ракетно-бомбени удари се нанасят по предварително набелязани и строго проверени и уточнени обекти. Генералът заяви, че не знае в момента къде се намира Садам Хюсеин и дали е жив, но операцията няма да се повлияе от евентуалната му смърт. Ние ще изпълнима набелязаните задачи за разоръжаването и свалянето на режима на Хюсеин, подчерта Томи Франкс.

Според него до момента срещу съюзническите войски не са използвани химически оръжия, защото иракската страна “знае какво ще последва” ако прибегне до тях. Генералът обаче е уверен, че такива оръжия съществуват и ще бъдат намерени. Ние продължаваме да се страхуваме от тези оръжия, заяви той.

Франкс определи първите дни от операцията като много успешни и провеждани по план, който предполага промени и доработки. Генералът е изненадан от сравнително слабата съпротива и информира журналистите за 1000-2000 иракски бойци, които са сложили оръжие пред съюзническата армия. Той обаче на няколко пъти заяви, че не може да се каже, колко време ще трае войната – дни или седмици.

Има сведения, че Садам разполага все повече артилерийски установки около Багдад, посочи Томи Франкс, но подчерта, че няма никакво съмнение за изхода на операцията. По отношение на ракетите Скъд, които Ирак използва срещу Кувейт, ген. Франкс заяви, че все още не се знае къде са разположени техните установки, но за съседните на Ирак държави не съществува никаква опасност, защото те са снабдени с надеждни противоракетни системи – все пак 100-процентова гаранция не съществува, подчерта Франкс.