Израелското правителство одобри в неделя създаването на държавна комисия за разследване на обстоятелствата около придобиването на подводници и военни кораби от Германия между 2009 г. и 2016 г., съобщи АП.

Агенцията отбелязва че премиерът Нафтали Бенет се е въздържал от гласуване по този въпрос.

Сделките за подводниците и корабите са сключени по времето на премиера Бенямин Нетаняху.

Израел купува от Германия подводници за 3 млрд. евро

Израел купува от Германия подводници за 3 млрд. евро

Първата подводница ще бъде доставена след девет години

"Създаването на комисията е основен приоритет в областта на сигурността. Това е ясен сигнал, че игрите със сигурността на Израел са неприемливи", каза министърът на отбраната Бени Ганц.

"Това е най-сериозният случай на корупция в сигурността в историята на страната. Време е да се разследва и да се дадат отговори", написа в "Туитър" външният министър Яир Лапид.

Приближен до Нетаняху свидетелства срещу него в делото за корупция

Приближен до Нетаняху свидетелства срещу него в делото за корупция

Нир Хефец, бивш говорител на Нетаняху, е ключов свидетел на обвинението

Разследването за корупция при сключване на сделка за придобиване на подводници и военни кораби от германската компания ThyssenKrupp започна в Израел през февруари 2017 г. и беше наречено "Дело 3000".

През декември 2019 г. прокурорът Шай Ницан реши да повдигне обвинения в корупция срещу група израелски служители и високопоставени служители, включително бившият командващ на израелския флот Елиезер Маром и бившият представител на ThyssenKrupp в Израел Мики Ганора.

Нетаняху преговаря за сделка по делото за корупция

Нетаняху преговаря за сделка по делото за корупция

Новината разгневи критиците на бившия израелски премиер

В момента окръжният съд в Йерусалим разглежда три дела за подкупи и други нарушения срещу Нетаняху, който ръководеше кабинета от 2009 до 2021 г. Самият бивш премиер многократно отрече всички обвинения срещу него.

По времето на премиера Нетаняху, Израел закупи от Германия шест подводници от клас "Делфин", както и няколко ракетни катера. Всички кораби вече са доставени на израелската армия.

На 20 януари, израелското министерство на отбраната подписа споразумение с германското министерство на отбраната и ThyssenKrupp за разработването и производството на три нови подводници за израелския флот за 3 милиарда евро.