Американският Конгрес може да блокира мащабното изтегляне на американски военни от Германия, планирано от действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Дойче веле.

В Конгреса е внесен пакет от законопроекти, свързани с приемането на бюджета за отбрана за 2021 г. (National Defense Authorization Act). В четвъртък, 3 декември, демократите и републиканците в двете камари на Конгреса одобриха законопроектите, общият обем на които е около 4500 страници.

В съответствие с приетите документи, министърът на отбраната Кристъфър Милър ще трябва да обоснове в доклад пред Конгреса необходимостта от изтегляне на американски военни от Германия и да убеди законодателите, че то отговаря на националните интереси на САЩ.

120 дни след изслушването на шефа на Пентагона в Конгреса ще стане възможно извеждането на войски от Германия.

Конгресът продължава да оценява високо Германия като силен партньор в НАТО, се казва в един от законопроектите. Посочва се, че присъствието на американски сили в страната е от голямо значение за провеждането на операции в Близкия изток, в Африка и Афганистан.

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

Но става въпрос за само 5 600 войници, останалите се прибират в САЩ

За да влезе в сила пакетът от закони, той трябва да бъде подписан от президента Тръмп. Той вече два пъти заплашва, че ще наложи вето върху него.

През лятото главнокомандващият въоръжените сили на САЩ заяви готовност за блокиране на бюджета за отбрана заради спор за преименуване на американски военни бази. По-късно, на 1 декември, Тръмп повтори заплахата, като я свърза с изискване за отговорност на социалните мрежи по отношение на съдържанието, публикувано от потребителите.

За да бъде приет бюджетът за отбрана при вето на президента, ще е необходимо той да бъде одобрен от две трети от конгресмените и две трети от сенаторите.

Разочарование в ХДС от евентуалното изтегляне на част от американските военни

Разочарование в ХДС от евентуалното изтегляне на част от американските военни

Няма обективни причини за подобно решение...