Шефовете на три комисии в американския Конгрес - по разузнаването, по външните работи и по надзора, призоваха бившата съветничка на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа и Русия - Фиона Хил, да даде показания по разследването за импийчмънт, предадоха информационните агенции.

В писмото, с което я призовават, конгресмените посочват, че показанията й ще бъдат част от разследването, предприето във връзка с искането на президента Тръмп към украинския му колега Володимир Зеленски да възобнови дело, свързано с бившия вицепрезидент Джо Байдън - потенциален конкурент на Тръмп за Белия дом на изборите през 2020 г. Датата, посочена в призовката за изслушването е 14 октомври.

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Обвини демократите в политическо преследване

От Конгреса посочват, че неявяването или евентуален отказ на Фиона Хил да даде показания или да предостави документи, включително ако това е по разпореждане на Белия дом, ще означава възпрепятстване на правосъдието и може да породи негативни изводи за президента.

Припомняме, в рамките на разследването за импийчмънт всеки отказ да се отговори на искане на Конгреса, заявено с призовка, представлява възпрепятстване на правосъдието.

И съветничката по Русия Фиона Хил напуска Тръмп

И съветничката по Русия Фиона Хил напуска Тръмп

Възгледите й за политиката към Кремъл се разминават с тези на Тръмп…

Фиона Хил беше назначена за специален съветник на Тръмп по въпросите на Европа и Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ. Тя напусна поста през август тази година.

Междувременно стана ясно, че бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович заяви, че ще свидетелства по разследването, въпреки забраната на Тръмп.

Припомняме, в края на септември демократите в Камарата на представителите обявиха, че започват разследване за импийчмънт на президента. Това стана след съощението, че служител на разузнаването на САЩ подаде сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп. По-късно стана ясно, че втори информатор е решил да свидетелства за разговора между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски.

Обмислят екстремни мерки за защита на разобличителите на Тръмп

Обмислят екстремни мерки за защита на разобличителите на Тръмп

Не е ясно кога ще говорят пред комисията по разузнаване...