Испанската консервативна опозиционна Народна партия постигна значителни победа на местните и регионални избори в неделя, съобщава АП.

Резултатите са тежък удар за управляващата лява коалиция преди парламентарните избори през декември.

На местните избори Народната партия спечели 31,5% от гласовете в сравнение с 28,2% за Испанската социалистическа работническа партия.

Това показват резултатите при повече от 97% от преброените гласове, според публикуваните резултати от МВР.

Това е спад с 1,2 процентни пункта за социалистите спрямо 2019 г. Почти 9 пункта повече има Народната партия, която се възползва от колапса на центристката Гражданска партия.

Народната партия доминира в няколко региона, сред които Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Регионалните правителства на Испания имат огромна власт и бюджетна преценка по отношение на образованието, здравеопазването, жилищното настаняване и полицията.

Партията също измести важни градове, включително Валенсия и Севиля, от социалистите и постигна абсолютно мнозинство за кмета на столицата Мадрид.

Крайнодясното движение Vox повече от удвои дела си в местните съветници до 7,2%, което означава, че те ще имат значително влияние върху политиката в градовете, където консерваторите ще се нуждае от техните гласове.

Повече от 35 милиона души имаха право на глас на местните избори. Избирателната активност е 63,9%, малко по-ниска от 2019 г., в ден с проливни дъждове в някои части на страната.