Британската Консервативна партия ще въведе задължителна военна служба за 18-годишните, ако спечели националните избори на 4 юли, включваща военно или обществено участие. Това заяви премиерът Риши Сунак, предаде "Ройтерс".

Сунак обясни, че младежите ще могат да избират между това в продължение на година да прекарват един уикенд на месец като доброволци или да заемат едно от 30 000 места, за да прекарат една година във въоръжените сили.

Това изявление идва, след като лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър каза, че е "за" да се даде възможност на 16 и 17-годишните да гласуват.

Според проучвания на общественото мнение консерваторите на Сунак изостават от лейбъристите с голяма разлика, които показват малка промяна, в полза на премиера, след като миналата седммица той обяви изненадващо изборите. Те ще се проведат на 4 юли.

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

Изборите са свикани от премиера

"Днес Великобритания е изправена пред бъдеще, което е по-опасно и по-разделено. Няма съмнение, че нашите демократични ценности са застрашени. Ето защо ние ще въведем смел нов модел на национална служба за 18-годишните", заяви Сунак.

Консерваторите заявиха, че предложението ще бъде финансирано чрез борба с укриването на данъци и чрез отклоняване на пари от Фонда за споделен просперитет на Обединеното кралство, който съществува за намаляване на регионалното икономическо неравенство.

Лейбъристките политици се подиграха на съобщението.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли обясни пред медии, че няма да има наказателни санкции за пропускане на задължителната служба, но че хората ще бъдат принудени да го направят, без да дава повече подробности.

На въпросът на Би Би Си дали принуждаването на възрастни да стават доброволци е в противоречие с либералната традиция на Консервативната партия, Клевърли отговори така: "Ние принуждаваме хората да правят неща през цялото време". Като пример той посочи задължителното образование или обучение на подрастващите до 18-годишна възраст.

Германия се чуди как да привлече повече войници

Германия се чуди как да привлече повече войници

Страната обмисля да въведе отново наборната военна служба