Конституционният съд (КС) на Испания отхвърли жалбата на крайнодясната партия "Вокс" срещу закон за евтаназията, одобрен през 2021 г., нанасяйки втори удар по тази партия в сряда, след като предложението за вот на недоверие срещу правителството се провали в парламента, предава Ройтерс.

С голяма разлика от девет гласа "за" и двама "против", съдиите подкрепиха законопроекта, който легализира евтаназията и подпомагането на самоубийството на хора с нелечими или инвалидизиращи заболявания, които искат да сложат край на живота си.

Испания е четвъртата страна в Европейския съюз, която има такъв закон.

Съдът заяви, че основава решението си на два конституционни члена, гарантиращи съответно основното право на физическа и морална неприкосновеност и принципите на човешкото достойнство и свободното развитие на личността.

"Конституцията защитава правото на самоопределение, което позволява на хората да вземат свободно, информирано и съзнателно решение как и кога да умрат в медицински доказани ситуации на терминална или сериозно инвалидизираща болест", пише съдия Рамон Саез.

Както "Вокс", така и консервативната Народна партия (НП) гласуваха против законопроекта. Католическата църква категорично се противопоставя на евтаназията, чиято доктрина разглежда живота като божествен дар, който не трябва да бъде преждевременно съкращаван.

НП също оспори конституционността на част от закона пред КС, но решението от сряда на практика означава, че то ще бъде отхвърлено със същите аргументи, които съдът използва, за да отхвърли жалбата на "Вокс".

Австрия узакони асистираното самоубийство

Австрия узакони асистираното самоубийство

Евтаназията ще се извършва само в съответствие със строги критерии