Конституционният съд на Косово спря споразумение със Сърбия, което трябва да даде повече власт на доминираните от сърби райони в малката балканска държава, съобщава Ройтерс.

Споразумението дори доведе до двумесечно напрежение между властта и опозицията в Косово. Дори опозицията на няколко пъти спира работата на парламента, използвайки сълзотворен газ, яйца и свирки в законодателния орган заради споразумението. Опозицията също е против споразумение с Черна гора за границата. Мерките не могат да бъдат превърнати в закон, докато не бъдат приети от парламента.

Президентът на страната се обърна към съда, за да потуши напрежението. Днес съдът реши, че временно спира споразумението със Сърбия до пълното му разглеждане.

Държавният глава Атифете Яхияга приветства решението, което „само спира прилагането на споразумението до вземане на окончателно решение от съда".

Президентът изтъкна, че Косово остава ангажиранo в диалога със Сърбия и по отношение прилагането на споразуменията, постигнати в Брюксел, за нормализиране на връзките между двете държави.

Опозицията изтъкна, че не се доверява на съда, тъй като е свързан с правителството. Тя се закани да продължи протестите.

Няма да има нормално функциониране на държавните институции, докато сделките със Сърбия и Черна гора не бъдат оттеглени, отбелязва се в съобщение.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград не признава новата държава на Балканите.