Представителите в групата по сигурността към Контатната група за Украйна са обсъдили новите предложения на Киев за по-нататъшното изтегляне на въоръжението от фронтовата линияв Източна Украйна, в съгласие с Минските споразумения, предаде ТАСС.

Уточнява се, че се е обмисляло изтеглянето на оръжията с калибър под 100 мм. Тези над 100 мм вече са изтеглени, но страните в конфлика все още обвиняват другите, че не са направили това, а престрелките, които продължиха и след официалното примирие, определиха като провокаци.

Отбелязва се обаче, че Киев прави някои предложения за първи път.

Припомня се, че споразумението се подготвя от месеци, но до момента страните в преговорите не успяха да постигнат единодушие.

По-късно бе съобщено, че документът вече е готов и е подписан от представителите на Украйна (Леонид Кучма), Русия (Азамат Кулимухаметов) и ОССЕ (Мартин Сайдик), но остава подписи да сложат само тези от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Преговори на Тристанната контактна група се проведоха в понеделник, очаква се Контактната група да преговаря във вторник, преди срещата на Нормандския формат в Париж, за да се обсъди напредъкът в преговорите.