Пандемията, здравеопазването, абортите, икономиката и расовото напрежение са най-горещите теми в САЩ в момента, констатира Дойче веле.

Кой предлага по-добри решения - Тръмп или Байдън?

Коронавирусът

В началото на годината никой в ​​САЩ не беше чувал за Ковид-19. Почти 11 месеца по-късно темата доминира политическия дебат във Вашингтон. "Това вероятно ще бъде най-ключовият въпрос на изборите", смята Лаура Мерифийлд Уилсън, асистент по политически науки в Университета на Индианаполис.

До този момент в САЩ над 220 000 души са починали от коронавирус. Към 23 октомври броят на заразените надхвърля 8,6 милиона. Безработицата е по-висока, отколкото във всеки друг момент след Голямата депресия. Самият президент Доналд Тръмп беше болен от Ковид-19 като това му попречи да присъства на големи предизборни митинги за около две седмици. Същевременно носенето на маска, проста мярка, която здравните експерти препоръчват, за да се забави разпространението на вируса, се превърна в спорна тема.

Отговорът на въпроса "Справи ли се добре Тръмп с управлението на кризата?" зависи от това, кого попитате. "Тези избори в много отношения се превърнаха в референдум по този въпрос през последните осем-девет месеца", казва пред ДВ д-р Ашвин Васан, лекар и асистент в Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк. Консерваторите твърдят, че без действията на Тръмп ситуацията би била още по-лоша. Либералите отръщат, че хиляди хора е можело да бъдат спасени, ако администрацията по-рано се беше застъпила за по-строги мерки във всички щати и се беше вслушвала в експертите по обществено здраве.

Здравеопазването

Друг критичен въпрос е здравеопазването. Това стана ясно от изслушването на Ейми Кони Барет. Тя бе номинирана от Тръмп да заеме мястото във Върховния съд на покойната Рут Бейдър Гинсбърг. След изборите най-висшият съд на САЩ ще решава дали Законът за достъпни грижи (ACA, известен още като "Обамакеър") трябва да бъде отменен - ​​нещо, което Тръмп се опитва да направи през целия си мандат. Кони Барет, която в миналото се е изказвала критично за ACA, досега отказва изрично да посочи дали ще подкрепи отмяната. Смята се, че голяма роля в изборния ден ще изиграе това доколко хората са доволни от здравната застраховка, която имат - или нямат. Здравното осигуряване на над 20 милиона американци зависи от "Обамакеър".

Кризата с коронавируса също допринесе към важността на темата със здравеопазването. "Намираме се в разгара на пандемия, при която липсата на здравна застраховка води до трудности при получаването на медицински грижи, но също и до огромни медицински разходи и сметки след възстановяването от Ковид-19, камо ли при всички дългосрочни последици от вируса, за които тепърва научаваме", обяснява Васан.

Икономиката

"Икономиката е задължителен въпрос за американските избиратели, особено ако не се развива добре", твърди Уилсън. А в момента предизвикателствата са много. Преди избухването на пандемията Тръмп можеше да се похвали със стабилна и здрава икономика в продължение на три години. Но след локдауна през март, малкият бизнес трябваше да затвори в цялата страна и в средата на април тази година над 23 милиона американци останаха без работа. Според Бюрото по трудова статистика, равнището на безработицата е достигнало 14,7 процента в сравнение с 3,5 процента, които бяха отчетени два месеца по-рано. Това наистина е лоша новина за президента Тръмп, който непрекъснато се осланя на силната американска икономика. Докато много американци се борят да оцелеят, Тръмп се опитва да убеди избирателите, че той е най-подходящият човек да вкара икономиката в релси на фона на кризата, която беше неочаквана и би разклатила икономическата стабилност независимо от това, кой е начело на държавата.

За кандидата на демократите Джо Байдън е по-лесно - той обвинява Тръмп, че не се е справил с икономическата криза по време на пандемията и обещава, че неговият план "Build Back Better" ще позволи на американците от работната и средната класа да се справят финансово много по-добре, отколкото при следващо 4-годишно управление на Доналд Тръмп. В ситуация като настоящата "обикновено е много по-трудно за действащия президент, защото той е бил на власт досега, следователно той е отговорен за решенията в тази област", обяснява Уилсън.

Расовото напрежение

Убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис през май доведе до възраждането на движението Black Lives Matter (BLM) в цялата страна. Расовото напрежение винаги е било част от историята на САЩ, още от стъпването на първите роби на бреговете на Нова Англия, но "това лято със сигурност беше исторически момент", твърди Уилсън. Черните и белите американци протестират не само срещу целенасоченото полицейско насилие, но срещу това, което те възприемат като системен расизъм в САЩ, и призовават за мащабна реформа в полицията.

Критиците на движението, повечето от които консерватори, се фокусираха върху насилието, което беше извършено по време на протестите в някои градове. Включително и президентът Тръмп, според когото изразът "Black Lives Matter" ("животът на чернокожите има значение") е "символ на омразата". Американският президент обеща, че ще възстанови закона и реда по улиците.

Въпреки че това вбесява привържениците на BLM, то работи за лагера на Тръмп, смята Уилсън. "Неговите послания се опитват да мобилизират собствените му избиратели, гласоподаватели от Републиканската партия и може би някои от независимите, които имат афинитет към дясното", обяснява асистентът по политология. "Темите, обещанията и политиките - всичко, което Тръмп прави в тази насока, има своя адресат".

Либералите критикуват Тръмп, че отношението му разпалва пламъците на напрежението, вместо да прави това, което според тях е задължение на президента: да обединява страната.

Абортите

"Въпросът за абортите е от решаващо значение за президентската надпревара през 2020 г.", твърди Уилсън. Тази тема е от най-голямо значение за голяма част от поддръжниците на Тръмп: белите евангелисти. Въпреки че тази група съставлява само около 15 процента от населението на САЩ, много от тях гласуват. Те представляваха повече от една четвърт от всички гласоподаватели през 2016 година. Много от тези консервативни протестанти изповядват ценности, които остро противоречат на многобройните бракове и разводи на Тръмп например.

Но както гласи публикация в Инстаграм на групата против абортите "Студенти за живот": "Мразите Тръмп? Ние мразим абортите повече". Тръмп се счита за категоричния избор на борците срещу абортите - той е първият действащ президент, който присъства на демонстрацията срещу абортите "Поход за живот".

За американците от противоположния край на спектъра това е друга причина да не гласуват за него. Правото на аборт "е важна тема и за групата на либералните гласоподаватели", обяснява Уилсън. "Сред Демократическата партия има голямо движение, което подкрепя това право". Тези избиратели смятат, че номинираната от Тръмп за съдия във Върховния съд Кони Барет представлява опасност за "Роу срещу Уейд" - решението, което гарантира на жените достъп до безопасни и законни аборти през последните 47 години.

За демократите гласуването за Байдън е и глас за по-либералните съдии във Върховния съд, които той би могъл да номинира по време на своя мандат.