Вярата на източноевропейците в демокрацията е намаляла, а германски изследователи смятат, че знаят причината за това - корупцията.

Проучване на Германския икономически институт - мозъчен тръст, чието седалище е в Кьолн, отбеляза, че подкрепата за демокрацията обикновено расте, колкото по-дълго хората живеят в такава система. Ала според проучването подкрепата за демокрацията се е сринала в бившите комунистически страни от Източна Европа от 2006 г. насам.

За да обяснят разликата, изследователите са се позовали на данни, показващи, че размерът на корупцията в Източна Европа почти се е удвоил през същия период.

"Нарасналите преживявания на корупция в тези страни подкопават подкрепата за демокрацията", изтъкват изследователите, допълвайки: "Само при отсъствието на корупция опитът от демокрацията може да окаже пълно въздействие върху продемократичните нагласи."

Данните, анализирани от изследователите, не винаги подкрепят техния пример. В Латвия например корупцията е на ниски равнища, но също така е налице и слаба подкрепа за демокрацията.

Ала данните от множество други източноевропейски страни изглежда подкрепят тяхната хипотеза. Българите например съобщават както за високо равнище на корупция, така и за относително ниска подкрепа за демокрацията.

В другия край на скалата, Германия отчита най-ниското равнище на корупция и най-високата подкрепа за демокрацията сред 34 страни.

"Тези резултати показват, че демокрацията не процъфтява от само себе си", изтъкват изследователите, цитирани от "Политико".

Те са предложили страните от Източна Европа да подобрят качеството на демократичните си институции. "В противен случай всички трудно постигнати постижения биха могли лесно отново да бъдат загубени. Справянето с корупцията е една от главните стъпки в тази посока", се посочва в проучването.