Сърбия трябва да спре дейностите си, насочени към дестабилизиране на Косово, за да сложи край на насилието в северната част на страната. За това настоя президентът на Косово Вьоса Османи, цитирана от "Ройтерс".

"Предизвикателството идва от Сърбия - страна, която все още трябва да се примири с миналото си", посочи тя в кулоарите на европейската среща на върха в Молдова.

"Ситуацията е напрегната, но трябва да сме сигурни, че ще възстановим върховенството на закона в Косово и ще разберем, че заплахата идва от отричането на Сърбия за съществуването на Косово като суверенна държава", подчерта Османи.

По нейни думи Белград активно подкрепя "нелегални структури" в Косово, за да дестабилизира страната отвътре.

"Президентът Вучич трябва да спре да подкрепя престъпни банди, ако наистина иска мир", категорична бе тя и посочи, че той тепърва трябва да докаже това.

НАТО в готовност да изпрати още войски в Косово

НАТО в готовност да изпрати още войски в Косово

Първите подкрепления от 700 войници вече са напът за страната

Сърбия отхвърли това обвинение. При пристигането си на срещата на върха в Молдова сръбският президент Александър Вучич заяви, че косовските власти трябва да изтеглят "предполагаемите кметове" от северната част на страната и обяви, че косовските специални полицейски части са там незаконно.

"Сърбия ще направи всичко по силите си, за да успокои ситуацията, което означава, че ще се опитаме да убедим сърбите да напредват спокойно и мирно", увери той и допълни: "Те са твърдо решени - искат да видят гърба на специалните полицейски части".

До размириците в Северно Косово се стигна след масово бойкотираните местни избори.

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини отказаха да гласуват на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени - пореден неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - защото не ги представляват.

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на страната за независимост от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната там, и все още считат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да понижи напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като същевременно правителството в Прищина запази върховната власт.

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили плановете