Историческите въпроси не са част от новото френско предложение Следват консултации. Имаме план и стратегия, които дават резултати. Призовавам всички да се въздържаме от спекулации и да разчитаме на официална информация, на прозрачен процес, за да вземем съвместно решение в съответствие със стратегическите интереси на гражданите на Македония.

РСМ получи ново френско предложение

РСМ получи ново френско предложение

Предполага се, че отговаря на някои възражения на РСМ за интерпретации на история като част от преговорите за ЕС

Това каза тази вечер македонският премиер Димитър Ковачевски, след като обяви, че македонското правителство е получило промененото френско предложение за преодоляване на отворените въпроси с България, съобщи МКД.

"Нашата позиция беше, че историческите въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в това предложение. От утре външният министър ще има подробни консултации относно проектодокументите и медиите", каза Ковачевски.

Предложението ще бъде разгледано в македонския парламент, съобщи Ковачевски.

Ковачевски обаче не отговори на повечето въпроси на журналистите на пресконференцията, така че на въпрос дали македонското правителство ще отстъпи  на някои от исканията на България за споразумение, той каза, че предложението е било дадено от френското председателство, но е приветствано от Германия и от други страни, като всички подробности ще бъдат представени утре.

На въпрос дали остава условието първо българите да бъдат включени в Конституцията, а след това да се водят преговори, Ковачевски каза само, че има изявления от всички политически партии в страната, че подкрепят този процес.

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не иска да го коментира на този етап

Припомняме, че по-рано тази вечер македонският президент Стево Пендаровски обяви, че новото предложение е по-добро, но отказа да го коментира по-детайлно на този етап, тъй като уважава институциите. 

Ако новото френско предложение е толкова добро, Ковачевски трябва да го обяви незабавно Отлагаме обявените протести и в следващия период ще се съсредоточим върху потенциалното предателство на държавни и национални интереси и ще се съсредоточим изцяло върху последното френско предложение, за което сегашното правителство изрази готовност да го приеме. По наша информация става дума за предложение, в което са променени само две думи. Неслучайно това модифицирано френско предложение беше прието първо от българския президент и министър-председател. Това е нокаут за македонската дипломация, каза тази вечер Християн Мицкоски, президент на ВМРО-ДПМНЕ.