Македонският премиер и председател на СДСМ Димитър Ковачевски заяви в неделя преди заседанието на Изпълнителния съвет на партията, че ще бъде потвърдено решението му координаторът на парламентарната група Йован Митревски да застане на мястото на предеседателя на парламента Талат Джафери, съобщава МКД.

На въпрос дали би подкрепил албански президент от ДСИ, както Османи обяви вчера, премиерът каза, че няма съмнение, че кандидатът за президент ще бъде от СДСМ.

"Всички политически партии имат своите амбиции, но кандидатът за президент ще бъде от СДСМ, както беше на последните избори, и ще има най-широка подкрепа от политически партии и граждански организации, личности и т.н. Това ще бъде президентът на държавата и в следващия мандат", каза министър-председателят.

Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ

Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ

Не уточнява по какви причини е взето решението

Относно дилемите дали ВМРО-ДПМНЕ ще предложи свои членове в техническото правителство, Ковачевски смята, че опозицията ще го направи, защото са се разбрали за това на срещата на ръководството.

"Това е записано в Закона за управлението, в Закона за изборите и смятам, че всички политически партии трябва да спазват законовото си задължение, както е мое законово задължение да подам оставка сто дни преди изборите, което ще направя. Задължение на всички политически партии е също да участват в изборния процес, в противен случай се поставя едно петно ​​в изборния процес, без да има нужда", каза Ковачевски.

Той припомни, че наскоро, както каза, е имало успешна лидерска среща, на която с изключително широк консенсус е била договорена датата за президентските и парламентарните избори в редовния мандат и е било подкрепено да има техническо правителство.

"Това означава, че в толкова кратък срок преди изборите няма да има промени в Изборния кодекс в тази част и в Закона за управлението, което означава, че всички политически партии трябва да участват в изборния процес, както е предвидено в закона и в накрая ще имаме демократични избори, каквито имахме в миналия период след 2016 г. , президент на страната, парламент и разбира се правителство и Северна Македония да продължи в своите европейски интеграции", каза Ковачевски. 

Ковачевски: РСМ в ЕС няма алтернатива

Ковачевски: РСМ в ЕС няма алтернатива

Преди срещата на ОССЕ в Скопие и след срещата с Борел

Припомняме, че Талат Джафери ще бъде технически премиер от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта. 

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.