Тестването на ракетен двигател от страна на Северна Корея през миналия уикенд беше съпроводено от обичайната пропаганда от страна на севернокорейските държавни медии, но една снимка на вожда Ким Чен-ун се открои по-специално, отбелязва БиБиСи.

Изпитанието на ракетния двигател беше приветствано като успех, "ново раждане" на ракетната индустрия на Северна Корея. Ким Чен-ун със сигурност беше щастлив.

Северна Корея тества нов ракетен двигател пред погледа на вожда Ким

Северна Корея тества нов ракетен двигател пред погледа на вожда Ким

Вождът лично се е запознал с техническите характеристики

В снимки, публикувани от държавната новинарска агенция KCNA, той се вижда да гледа ракетата отдалеч; хилейки се в контролния център; ръкувайки се с ликуващи офицери - и след това, възрастен човек във военна униформа му се е метнал на гърба, ликувайки.

Кой би си позволил да се метне на гърба на един диктатор като Ким и защо, пита британската медия.

Наблюдатели твърдят, че мистериозният мъж не е известна фигура в севернокорейската политика. Той се смята, че е изиграл ключова роля в изпитанието на ракетния двигател, като най-вероятно е взаимодействал с вожда Ким по-рано.

Наблюдателят на Северна Корея Майкъл Мадън изтъква, че отличителните знаци на униформата му показват, че е офицер от среден ранг от стратегическите въоръжени сили на Северна Корея.

Въпреки че снимката е почти сигурно манипулирана, за да се постигне необходимият ефект, "тя не е пълна машинация или напълно подправена", посочва Мадън.

"Това беше повече даване на знак за позволение и насърчение, отколкото нещо напълно манипулирано от снимащия", допълва експертът.

Севернокорейски пропагандни филми в миналото са показвали граждани, на които им е било позволено да се приближат до Ким.

Основната цел на снимката вероятно е излъскване на вътрешния имидж на вожда Ким като весел човек от народа.

Докато Ким се опитва да гради "непокорен и безкомпромисен" имидж в международен план, вкъщи "историята е различна", отбелязва проф. Дже-Чон Лим от Корейския университет в Сеул.

"Ние знаем, че той е много строг с елитите, когато те не се подчиняват на заповедите му. Но като цяло към народа неговият пропаганден имидж е приятелски и приветлив", обяснява Майкъл Мадън.