Управляващата партия "Единна Русия" печели 46,11 % от гласовете на парламентарните избори в Русия, предаде АП. Това означава, че управляващата коалиция получава по пропорционалната система 193 места и почти сигурно ще има мнозинство. 

Агенцията се позова на предварителни резултати при 50% обработени протоколи.

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

Днес е последният трети ден от вота

КПРФ взема 21,4%, ЛДПР - 8,07%,  "Нови хора" - 5,97%, "Справедлива Русия - Патриоти - За истината" - 7,62%. В момента интригата е дали извънпарламентарната коалиция "Нови хора" ще успее да прескочи 5% избирателна бариера. 

Екзит пол на ИНСОМАР прогнозира, че "Единна Русия" може да спечели 45,2 % от гласовете, следвана от КПРФ с 21 %, ЛДПР с 8,7 % и "Справедлива Русия" със 7,9 %. Според проучването това са партиите, които вероятно ще преодолеят 5-процентовата бариера за влизане в парламента.

В Русия в продължение на три дни се гласуваше за общо 450 депутати, които ще имат мандат от пет години. Половината от тях се избират по пропорционалната, а останалите по мажоритарната система.

Близо 110-милиона имащи право на глас руснаци бяха призовани да дадат гласа си.

Подкрепата за управляващата партия "Единна Русия" намалява в сравнение с парламентарните избори през 2016 година. За сметка на това значително се увеличават гласовете за Комунистическата партия.

Допълнителна тежест на гласовете може да се получи при разпределянето на мандатите по мажоритарната система. Тук отново води управляващата "Единна Русия", следвана от комунистите. 

Първите официални резултати се очакват към сряда.

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Предрешени избори с предрешен победител