Разполагането на американска система за протоворакетна отбрана (ПРО) в Европа не е защита, а увеличаване на ядрения потенциал. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща с военни ръководители, съобщава ТАСС.

Според него разполагането на радарната система в Румъния усложнява международната ситуация около Русия.

Припомняме, че преди ден в Румъния бе открита системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore. Инвестицията за системата възлиза на 800 млн. долара. Системата е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от българската граница. В базата са инсталирани радар SPY-1 и 24  ракети.

По думите на Путин това не е отбранителна система, а е част от стратегическия ядрен потенциал на САЩ, изнесен в периферията. Той поясни, че под периферия се разбира Източна Европа.

Хората, които взимат тези решения трябва да знаят, че до момента са живели спокойно, комфортно и в сигурност. Сега, след разполагането на тези елементи на ПРО, ние сме принудени да помислим за възпиране на опасността спрямо Русия, заявява Путин, визирайки явно източноевропейците, сред които и България.

Той уверява, че ще предприемат всичко необходимо, за да се осигури и съхрани стратегическият баланс на силите, което е най-надеждната гаранция срещу възникване на мащабни военни конфликти.

Русия многократно изрази опасенията си относно разполагането на противоракетен щит на НАТО и предложи сътрудничество с американските партньори, което всъщност бе отхвърлено, допълни рускишят президент.

Говорихме много относно нашите опасения, предложихме сътрудничество и съвместна работа с американските партньори. Всичко това бе отхвърлено”, обясни Владимир Путин на среща за развитието на руската отбранителна промишленост. Той изрази съжаление, че Вашингтон не е предложил конкретна работа по този въпрос.

Путин подчерта, че Русия трябва да мисли как да намали нарастващите заплахи за националната сигурност след разполагането на системите на ПРО.

Той допълни, че те няма да се впускат в това състезание, но ще следват своя собствен път и ще работят изключително внимателно да не се надвишават плановете за финансиране на модернизацията на армията и флота, които са начертали преди няколко години. Въпреки това ще коригират плановете, така че да намалят заплахите за националната сигурност на Русия.