Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" провежда конгрес от днес, за да реши дали да подкрепи излизане на Германия от Европейския съюз в тяхната предизборна кампания за предстоящите избори за Европейски парламент. Това става в момент, когато Брекзит вече разтърсва Общността, отбелязва "Франс прес".

Членовете на антиимиграционната партия провеждат 4-дневен конгрес, за да утвърдят манифест за изборите на 23 май, когато се очаква популистки и националистически партии и движения да се представят силно в цяла Европа.

Нова крайнодясна партия в Германия, логото ѝ е таен нацистки символ

Нова крайнодясна партия в Германия, логото ѝ е таен нацистки символ

Новата партия е наречена "Пробуждане на германските патриоти"

Ако партийният актив реши да приеме плана за "Dexit", "Алтернатива за Германия" ще отвори още един фронт в битката си срещу основните политически партии в Германия, тъй като разбива още едно табу, след като вече открито постави под въпрос културата на страната за изкупление и съжаление от стореното през Втората световна война.

Стъпка към превръщането в партия, подкрепяща Dexit, също така ще я върне към корените ѝ - "Алтернатива за Германия" беше основана през 2013 г. върху антиевропейска платформа, въпреки че след това тя промени фокуса, като отстоява антиимиграционна идеология.

Но подобен ход все пак може да се окаже рискован в страна, която все още е до голяма степен проевропейска, а и самата "Алтернатива за Германия" също е разделена от радикалното предложение да постави 2024 г. като дата за излизането на Германия от Европейския съюз.

Според стратегията от 58 страници за предизборната кампания на партията, която ще бъде обсъдена на конгреса, "Алтернатива за Германия" ще настоява, че ЕС "се развива в недемократична структура".

Ако не се извършат реформи, за да се решат проблемите през следващите пет години, "тогава ще бъде необходимо излизане на Германия или организирано разпадане на Европейския съюз и създаването на нова европейска икономическа общност".

Сред реформите, които "Алтернатива за Германия" иска да види, е Европейски парламент, съставен от максимум 100 депутати в сравнение с повече от 700 евродепутати сега.

Ала предложенията срещат опозиция дори от водещи членове на "Алтернатива за Германия", включително нейният водещ кандидат за евроизборите - Йорг Мьойтен.