В четвъртък Кремъл обвини президента Джо Байдън, че се стреми да демонизира Русия, за да получи повече средства от Конгреса и да продължи войната в Украйна, нещо, което Москва определи като изгаряне на парите на американските данъкоплатци в пещ, предава "Ройтерс".

Байдън призова републиканците в сряда за ново вливане на военна помощ за Украйна, като предупреди, че победа на Русия над Киев ще остави Москва в позиция да атакува съюзниците от НАТО и може да въвлече американските войски във война.

Въпреки това републиканците в Сената по-късно в сряда блокираха подкрепеното от демократите законодателство, което щеше да осигури милиарди долари нова помощ за сигурността на Украйна, заявявайки, че искат да настоят за значението на по-строгата гранична политика.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Байдън, че се опитва да убеди американските законодатели да направят нещо, което Москва отдавна твърди, е безполезно и просто ще удължи войната.

Западът даде на Украйна повече от 246 милиарда долара помощ и оръжия, но украинската контраофанзива се провали и Русия продължава да контролира малко под една пета от украинската територия.

"Ако Путин превземе Украйна, той няма да спре дотук", прогнозирайки, че Путин ще продължи да атакува съюзници в НАТО.

Тогава, добави Байдън, "ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият срещу руски войски".

Сергей Наришкин, шефът на външното разузнаване на Путин, каза на Съединените щати по-рано в четвъртък, че западната подкрепа за Украйна ще превърне конфликта във "втори Виетнам", преследващ Вашингтон за години напред.

Руският посланик в САЩ определи думите на Байдън като "провокативна риторика"

Руският посланик в САЩ определи думите на Байдън като "провокативна риторика"

Американският президент допусна хипотетичен директен руско-американски конфикт в Европа