Кремъл заяви в петък, че Русия планира да се свърже с Армения, след като премиерът Никол Пашинян каза, че Ереван е замразил участието си в водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), тъй като пактът е провалил страната, предава "Ройтерс".

Пашинян направи коментарите в интервю, излъчено в четвъртък.

През последните месеци той изрази недоволство от дългогодишните връзки на Армения с Русия и каза, че Армения вече не може да разчита на Русия, за да осигури своите отбранителни нужди. Той също така предположи, че нейното членство в ОДКС е в процес на преразглеждане.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред телевизионния канал "Звезда", собственост на министерството на отбраната, в петък, че Москва се нуждае от повече подробности от Армения.

"Арменската страна не е предприела никакви официални действия в това отношение", каза той, имайки предвид предполагаемото замразяване на нейното участие в ОДКС.

"Възнамеряваме да се свържем с нашите колеги и да изясним значението на тези твърдения.

Армения прекрати членството си в ОДКС

Армения прекрати членството си в ОДКС

Споразумението за колективна сигурност не е било изпълнено по отношение на Армения, особено през 2021-2022 г.

Други бивши съветски членове на ОДКС са Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

"Секретариатът на ОДКС не е получавал никакви изявления от Ереван относно преустановяването на членството му", съобщи в петък агенция Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на организацията.

"Що се отнася до тезата за замразяването на участието (в блока), очевидно става дума за неучастие на Република Армения в редица събития, проведени от организацията наскоро.