Прекратено мирно споразумение от 2022 г. между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма признаци, че Киев е готов за такива преговори. Това заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия и Украйна са били напът да постигнат споразумение за прекратяване на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но споразумението е било саботирано.

В четвъртък Путин отново повдигна темата и обяви, че е отворен за реалистични преговори, но не и за преговори, които Украйна провежда, които се стремят да заобиколят Москва и според него не отчитат новите реалности.

Очертанията на сделка, която руският лидер вероятно иска, могат да се видят в проект за мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори казват, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на битки.

За Путин Русия имала желание за преговори, но Киев се отказал от споразуменията

За Путин Русия имала желание за преговори, но Киев се отказал от споразуменията

Ние не започнахме тази война през 2014 г. - всичко започна с преврат в Украйна, заяви той пред Лукашенко

Въпреки че общите очертания на крайно неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който беше прегледан от The Wall Street Journal и други, запознати с преговорите, не беше направен публично достъпен.

Документът от 15 април 2022 г. очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове", на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и поставяне на Крим де факто под руски контрол.

В изявление по време на брифинг на Съвета за сигурност на ООН за Украйна в четвъртък, постоянният представител на Русия Василий Небензя каза, че "опитите на ръководителя на киевския режим да прокарва своите "формули" и да свиква "срещи на върха" предизвикват само недоумение. Съвсем скоро единствената тема на всякакви международни срещи за Украйна ще бъде безусловната капитулация на режима в Киев. Моят съвет е всеки да се подготви за това предварително."

WSJ: Документ от 2022 г. разкрива наказателните условия на Путин за мир

WSJ: Документ от 2022 г. разкрива наказателните условия на Путин за мир

Документът очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете