Договорът за ядрено разоръжаване между Русия и САЩ може да се провали, ако Вашингтон не го ратифицира преди междинните избори през ноември да променят съотношението на силите в американския Сенат, заяви председателят на Комитета по международните въпроси на руската Държавна дума - Константин Косачов, цитиран от Ройтерс.

Подписването през април в Прага на новото споразумение СТАРТ за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни е стъпка към целта на американския президент Барак Обама за "рестартиране" на отношенията с Кремъл. Затова „дерайлирането" на СТАРТ би било голямо поражение за външнополитическата програма на Белия дом, отбелязва Ройтерс.

Договорът няма да влезе в сила, докато не бъде ратифициран от парламентите на двете страни, което според Косачов сега е несигурно.

Той не пропусна да отбележи, че продължава да храни надежда, че Сенатът ще успее да ратифицира договора, когато се събере на сесия след изборите на 2 ноември.

Смята се, че САЩ имат две хиляди ядрени оръжия, докато Русия вероятно разполага с близо три хиляди. Двете страни вече са се съгласили да намалят броя им в границите между 1500 и 1675. Остава уточняването на детайлите.

Договорът за неразпространение на ядреното оръжие очертава нов подход, който ще гарантира, че нашата отбрана и дипломация са впрегнали усилията си да дадат ефективен отпор на тези предизвикателства.

Като част от този нов подход САЩ се ангажират да не използват или да не заплашват с използване на ядрено оръжие страни, които не разполагат с такива оръжия, които са страна от Договора за неразпространение на ядреното оръжие и които се подчиняват на неговите клаузи. САЩ могат да разглеждат използването на ядрени оръжия само при извънредни обстоятелства с цел защита на своите жизнени интереси или тези на своите съюзници и партньори.