Организираната от Швейцария среща на върха за войната в Украйна е постигнала незначителни резултати и е показала безсмислието на воденето на преговори без Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи резултатите от срещата са "близки до нула".

Песков беше попитан дали фактът, че страни като Унгария, Сърбия и Турция участваха в срещата и подписаха изявлението, ще развали отношенията им с Русия.

"Не, това няма да ги развали. Ние, разбира се, ще вземем предвид позицията, която са заели тези страни, тя е важна за нас и ще продължим да им обясняваме нашите мотиви", уточни Песков.

"Много от тях - и това беше обща гледна точка на това събитие, потвърдиха разбирането си за липсата на перспектива за някакви сериозни, смислени дискусии без присъствието на нашата страна", отбеляза той.

Русия остава отворена за диалог с всички страни, които възнамеряват да водят такъв, и ще продължи да предава своята позиция на тези страни, увери Песков.

Миналата седмица Путин обяви мирен план за прекратяване на конфликта с Украйна. По време на реч в руското външно министерство той заяви готовността си за преговори, но само при пълното изтегляне на украинските сили от четирите области, спрямо които Русия има териториални претенции - Донецка и Луганска народна република, Запорожие и Херсон. Освен това настоя Киев да се откаже от амбицията си за членство в НАТО.

Киев обаче отхвърли тези искания като равносилни на капитулация. Президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

За Западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски държави на своя страна

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съюзници осъдиха руската инвазия в Украйна. Те обаче не успяха да убедят големите необвързани държави да се присъединят към окончателното им изявление и нито една страна не беше определена за домакин на последваща подобна среща.

Над 90 държави присъстваха на двудневните преговори в Швейцария по искане на украинския президент Володимир Зеленски, обявени за "среща на върха за мир", въпреки че Москва не беше поканена.

Русия осмиваше събитието от разстояние. Решението на Китай да не вземе участие направи почти сигурно, че срещата на върха няма да успее да постигне целта на Украйна да убеди големите страни от "Глобалния юг" да се присъединят към изолирането на Русия.

Бразилия присъства само като "наблюдател". И в крайна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Южна Африка отказаха да сложат подпис под комюникето на срещата на върха, въпреки че някои спорни въпроси бяха пропуснати с надеждата за събиране на по-широка подкрепа.

Все пак конференцията предостави на Киев шанс да демонстрира подкрепата от страна на западните съюзници, от която страната твърди, че се нуждае, за да продължи да се сражава срещу много по-голям враг.

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Финалният документ още не е разпространен, но ще бъде отворен за присъединяване