В събота руските власти в Крим заявиха, че планират да продадат около 100 украински имота, включително един, принадлежащ на семейството на украинския президент Володимир Зеленски.

Владимир Константинов, говорител на непризнатия от международната общност кримски парламент, заяви, че национализираните имоти ще бъдат продадени "скоро".

Според информацията властите вече са провели първите осем търга за имотите, собственост на украински бизнесмени.

Договорите за продажба възлизат на повече от 815 млн. рубли (8,51 млн. долара), декларира Константинов, цитиран от ТАСС. Сред планираните за продажба 100 обекта има жилища, санаториални и курортни съоръжения, търговски площи.

От публикуваните в момента на открити търгове за продажба четири жилищни помещения се очаква в регионалния бюджет да влязат около 27 милиона рубли.

През февруари руските власти в Крим съобщиха, че са национализирали около 500 имота в Крим, включително някои от тях, принадлежащи на високопоставени украински политици и бизнесмени.

Крим, който е международно признат като част от Украйна, се контролира от Москва от 2014 г., когато Русия анексира черноморския полуостров, осем години преди пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г.

ТАСС припомня, че освен собственост на Володимир Зеленски, са били национализирани и имущество на олигарсите Сергей Тарута, Игор Коломойски, Ринат Ахметов и бившият премиер Арсений Яценюк, 12 украински банки и на киевския футболен отбор "Динамо".

Общо постъпленията в бюджета на Крим от такива продажби се очакват да бъдат не по-малко от 1,9 млрд рубли само за тази година.