Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева призова за реформа на системата за хуманитарна помощ, става ясно от нейно интервю пред швейцарското издание "Тан", цитирано от БТА.

Системата за финансиране на хуманитарните операции е на ръба на банкрута, предупреждава Георгиева. Тя подчертава, че страните никога не са били по-щедри, но и никога не е имало по-голяма нужда от финансиране на хуманитарни операции.

ЕК е увеличила повече от два пъти помощта си за бежанците, която ще достигне 9,2 млрд. евро за 2015 и 2016 г. Въпреки това, с толкова кризи по света, това няма да е достатъчно, смята Георгиева.

Климатичните промени причиняват все повече и повече катастрофи и бежански потоци.

Преди 20 години имахме една голяма хуманитарна криза наведнъж. В момента трябва да се справяме с четири едновременни кризи от най-високото равнище, посочва Георгиева: в Сирия, в Ирак, в Йемен и в Южен Судан.

Успяваме да съберем средства, когато избухне нов конфликт, но проблемът е с финансирането на хуманитарна помощ при проточилите се кризи, или за предотвратяването им, допълва тя.

Страните от ЕС със сигурност ще трябва да си разпределят повече от договорените през септември 160 000 бежанци, подчертава Кристалина Георгиева. Тя обаче очаква потока през Средиземно море да отслабне през зимата.

Необходимо е да се помага на бежанците, но не трябва да се забравя и помощта за страните, които ги приемат. В противен случай неприязънта към бежанците се засилва, предупреждава Георгиева. Трябва да се засили и помощта за развитието, а развиващите се страни трябва да станат редовни вносители - особено тези от мюсюлманския свят. Ако един процент от милостинята, един от петте стълба на исляма, служеше за хуманитарна помощ, това щяха да са 6 млрд. долара годишно, посочва Георгиева.

Кризата с бежанците показва, че ЕС и Турция са взаимозависими. Но в замяна на усилията си, турците искат да предоговорят отношенията си с Европа, подчертава българската заместник-председателка на ЕК. Тя посочва, че подкрепя включването на нови сили в застаряваща Европа. Това има много предимства, но през последно време ценностите на Турция и на Европа по отношение на демокрацията и на върховенството на закона се раздалечиха, подчертава Георгиева.