Най-продаваната поредица от комикси в Южна Корея, която запознава децата с историята на други държави, предизвика критиките на международната общност заради статия, посветена на евреите, съобщава АП.

Според възмутени еврейски организации публикуваната информация е крещящо антисемитска и прилича на нацистка пропаганда.

И въпреки че авторът на комиксите - Ри Уон-бок твърди, че ще промени частта, предизвикала неодобрението, той настоява, че неговата теза, че евреите контролират американските медии и политици, е основателна.

Евреите са невидимата сила, която контролира САЩ", убеден е Уон-бок, който е професор по визуални изкуства в университет в Сеул.

Той обяснил, че написал спорната статия, за да разберат читателите му, че САЩ не могат да бъдат възприети, без да се познава еврейската общност.

От АП уточняват, че над 10 млн. копия от 12-те тома, озаглавени „Далечни страни, близки страни" са били продадени в Южна Корея от 1987 г. насам.

От издателството Gimm-Young Publishers Inc се хвалят, че в дома на всяко едно южнокорейско семейство има поне по един том от тяхната енциклопедия с комиксови герои, които обясняват историята на най-различни страни - от Европа до Япония, та дори и самата Южна Корея.
Припомняме, че населението в Южна Корея е 48 млн. души.