Двама от най-изтъкнатите критици на Кремъл обединиха силите си, за да се опитат да предотвратят руснак да стане следващият президент на международната полицейска организация Интерпол, изтъквайки, че се опасяват, че Москва ще злоупотреби с поста, за да преследва своите противници, съобщава "Ройтерс".

Общото събрание на Интерпол трябва да избере нов ръководител на службата утре, след като досегашният шеф, китаецът Мън Хунвей, изчезна през септември. Пекин по-късно обяви, че го е арестувал във връзка с разследване за подкуп.

Русия обвини САЩ, че се месят в избора на шеф на Интерпол

Русия обвини САЩ, че се месят в избора на шеф на Интерпол

Интерпол ще избере нов председател на 21 ноември

Битката за негов наследник стана в политическа, след като Александър Прокопчук, който е бивш генерал-майор в Министерството на вътрешните работи на Русия, се очерта като един от фаворитите за поста, перспектива, която разтревожи критиците на руския президент Владимир Путин.

Руският дисидент и бивш петролен олигарх Михаил Ходорковски даде пресконференция днес в Лондон заедно с родения в САЩ критик на Кремъл Бил Браудър, на която и двамата предупредиха Прокопчук да не бъде избиран, изтъквайки, че това ще улесни Кремъл да манипулира Интерпол. Москва отхвърли подобни твърдения.

Интерпол избира нов президент

Интерпол избира нов президент

Предишният Хунвей бе арестуван от китайските власти

"Назначаването на такъв човек за ръководител на международната полицейска организация не само ще увреди репутацията на всички страни членки на Интерпол, но също така ще доведе до сериозна заплаха за онези, които биха могли да бъдат разглеждани за потенциални жертви на политическо преследване", подчерта Ходорковски.

Путин освободи Ходорковски през 2013 г., след като той прекара 10 години в затвора за измама, обвинение, което Ходорковски отхвърли като изфабрикувано, за да го накаже за финансирането на политическата опозиция на Путин. Руският държавен глава от своя страна обяви, че разглежда олигарха като обикновен крадец.

Браудър, който е ръководител на инвестиционния фонд "Ермитаж Кепитъл Мениджмънт", поведе кампания за разкриване на корупцията и наказването на руските официални лица, които той обвинява за смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. в арест в Москва.

"Ако руснак е ръководител на тази организация, руснакът ще действа според нарежданията на Владимир Путин", подчерта Браудър, който подкрепяше Путин, преди да се превърне в един от най отявлените му международни критици.

От руската прокуратура заявиха вчера, че подозират Браудър в поръчителство на поредица от убийства, включително на Магнитски, което финансистът отхвърли като абсурдно.

Вчера четирима американски сенатори съвместно призоваха американския президент Доналд Трнъмп да се противопостави на кандидатурата на Прокопчук и обвиниха Русия, че злоупотребява с Интерпол, за да тормози дисиденти.