Официални представители на правителството в Куба и обикновени граждани приветстваха инициативата на администрацията на САЩ да извади държавата от американския списък със страните, спонсориращи тероризъм, предаде АП.

Те се надяват действията на президента на САЩ Барак Обама да изчистят обидата към националната гордост на кубинците и да изчистят пътя за бързо възстановяване на дипломатическите отношения.

Кубинското правителство признава решението на президента на САЩ да извади Куба от списъка, в който страната никога не трябваше да влиза", каза Хосефина Видал, топ дипломат на Куба по американските въпроси.

Кубински и американски експерти по външната политика заявиха, че двете правителства изглежда са предприели голяма крачка към отваряне на посолствата в Хавана и Вашингтон след четиримесечни преговори.

„Това е важно, защото говори, че Обама желае да продължи напред", каза Естебан Моралес, политически анализатор и професор в Университета на Хавана. „Сега няма политически спънки. Това, което остава, са организационни и технически проблеми, които могат да бъдат разрешени", добави той.

В послание до Конгреса Обама заяви вчера, че правителството на Куба „не подкрепя международния тероризъм" през последните 6 месеца и дава „уверения, че няма да подкрепя актове на международен тероризъм в бъдеще".

Куба официално ще бъде извадена от терористичния списък 45 дни след изпращането на посланието на Обама до Конгреса. Конгресмените могат да гласуват за блокиране на хода, въпреки че американският президент ще наложи правото си на вето.

През следващите седмици трябва да се разбере дали Куба ще пусне американски дипломати да се движат свободно в страната и дали ще могат да поддържат контакти с гражданите, включително с дисиденти. Втората точка е възстановяване на дипломатическите отношения.

Куба беше включена в терористичния списък през 1982 година, когато САЩ обявиха, че островната държава полага усилия за „насърчаване на въоръжена революция чрез организации, които използват тероризма като инструмент".

Наистина е много хубаво, че най-накрая ще ни извадят от списъка, дори реалността да е такава, че ние никога не трябваше да бъдем включвани в него", заяви кубинецът Ригоберто Морехон. Той изрази надежда скоро да бъдат възстановени отношенията.

Решението на Обама беше посрещнато радушно по улиците на Хавана.

„Най-накрая", каза Мерседес Делгадо, пенсиониран счетоводител. „Вратата е открехната още малко. Това винаги е добре", поясни той.