"Киев възприема положително евентуалната роля на Ватикана в бъдещите мирни преговори, но "тъжната истина е, че времето за посредничество все още не е дошло и причината за това е президентът Владимир Путин." Това заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба по време на среща с делегация от украинското посолство към Светия престол.

"Времето за посредничество ще дойде и ако Светият престол иска да участва в него, той ще бъде добре дошъл", допълва Кулеба, съобщава католическата агенция CNA.

Всяко усилие за мир в Украйна, идващо от папа Франциск и Светия престол, е добре дошло, заявява външният министър на Украйна, независимо дали става дума за посредничество за размяна на затворници или за подпомагане на мигранти и бежанци.

Ролята на Светия престол в бъдещата мирна среща между Украйна и Русия обаче не може да бъде "неутрална", според Кулеба, като той подчертава, че Киев не може да приеме това. Макар да оценява постоянното споменаване на ситуацията в Украйна от папа Франциск и да изразява открита покана към папата да посети страната, Кулеба също така заяви, че някои от думите на папата са били "болезнени" за украинците.

"Не бива да забравяме, че Русия е агресорът, а Украйна - жертвата. Не бива да ни поставят на едно и също ниво, защото в противен случай ще се отправи погрешно послание, сякаш и Украйна е отговорна за войната". Ако искаш мир, казва Кулеба, "не изпращаш по 100 ракети всяка седмица, за да унищожиш инфраструктурата. Не изпращате един след друг, като вълни, свои войници в Донбас. Не правиш всички тези неща, когато търсиш мирно решение."

Der Standard цитира и Кулеба с библейска метафора. Той подчертава, че не бива да се набляга на понятието за братство - "Ние не сме братя" и обяснява: "Това е като при Каин и Авел. Те нарушиха всички Божии закони на наша територия!"

Кулеба заявява пред CNA, че посредничеството трябва да има някои изисквания, както всеки друг ангажимент, който Светият престол би поел. Той каза, че е разгледал този въпрос и на последната среща със секретаря на Ватикана за отношенията с държавите, архиепископ Пол Ричард Галахър. Галахър, чиято роля е равностойна на тази на външния министър, разговаря с украинския си колега на 2 декември в Лодз по време на Съвета на министрите на ОССЕ.

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Украинците страдат от "мъченичеството на агресията"

Не веднъж от началото на войната папа Франциск и представители на Ватикана са предлагали посредничеството си за преговори. Преди седмици в интервю за в. "Стампа" папа Франциск повтори, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта между Русия и Украйна. Счита се и че католическата църква има пръст в осигряването на евакуация на част от цивилните в Мариопул.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

През октомври месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

В отделно изказване главата на Римокатолическата църква призова управляващите в Украйна да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, вероятно намеквайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната. Папата има и друго изказване за войната в Украйна, в което той намеква за деструктивната роля на НАТО и "джафкането" му около границите на Русия.