Квартетът за национален диалог в Тунис е носителят на Нобеловата награда за мир за 2015 година, съобщиха от Нобеловия комитет.

Наградата е връчена за „решителен принос в изграждането на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 година", отбелязват в мотивите си от норвежкия Нобелов комитет.

Квартетът е сформиран през лятото на 2013 година, когато демократичният процес е пред опасност да се срине в резултат на политически убийства и вълна от социални протести. Той е установил алтернативен, мирен политически процес в момент, когато страната е на ръба на гражданска война. В рамките на няколко години се превръща в инструмент за изграждане на конституционна система в Тунис, гарантираща основните права на цялото население, поясняват от комитета.

Квартетът за национален диалог включва четири ключови организации от тунизийското гражданско общество: Генералният съюз на труда на Тунис, Индустриалната конфедерация на Тунис, Съюзът за търговия и занаяти и адвокатска колегия в Тунис.

Тези организации представляват различни сектори и ценности в обществото на северноафриканската страна: трудовият живот и благосъстоянието, принципите на правовата държава и правата на човека.

На тази база Квартетът е изиграл ролята си на медиатор и движеща сила за мирно и демократично развитие в Тунис с голяма морална власт. Наградата е за цялостната работа на Квартета, а не за всяка организация.

Квартетът е свързан с подкрепа работата на Конституционното събрание и осигуряване одобрение на конституционния процес сред гражданите на страната. Той павира пътя за мирен диалог между гражданите, политическите партии и властите, а също така подпомага вземането на решения на консенсусна основа по редица проблеми, свързани с политическо и религиозно противопоставяне, допълват още от комитета.

От Квартета обявиха, че са изненадани от решението, пояснявайки, че са се опитали да спасят държавата от опасност.

96 пъти е връчвана Нобеловата награда за мир между 1901 и 2015 година. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.