Латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за "държавен спонсор на тероризма", а действията й в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ", съобщава Руската служба на Би Би Си.

В изявлението се отбелязва, че членовете на парламента "решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна с подкрепата на беларуския режим" и следователно призовават "евроатлантическата общност и нейните партньори бързо да усилят и да наложат всеобхватни санкции срещу Русия"

Изявлението също така призовава страните-членки на ЕС "незабавно да ограничат издаването на визи за граждани на Русия и Беларус".

Това решение на латвийския парламент бе обсъдено в Комисията по външните работи на 2 авуст.

В документа се споменават нападението на руски военни срещу театъра в Мариупол, ракетни атаки срещу жилищен район край Одеса и нападението срещу търговския център в Кременчук. Освен това в проектоизявлението се казва, че "руските сили в Украйна използват забранени от международната общност касетъчни боеприпаси, за да всеят страх и да убиват безразборно цивилни". Както се отбелязва и че Латвия признава действията на Русия в Украйна за целенасочен геноцид срещу народа на Украйна.

САЩ обещаха подкрепа и военно обучение на Латвия

САЩ обещаха подкрепа и военно обучение на Латвия

Пентагонът обеща допълнителни сили при необходимост

Доставките на руски газ за Латвия бяха спирани няколко пъти от началото на войната в Украйна, но от средата на юни се увеличават. Това се случи, защото Латвия възобнови закупуването на газ от Русия чрез посредник.

На 14 юли латвийският Сейм реши да забрани напълно доставките на природен газ от Русия от 1 януари 2023 г.

Латвия преустанови действието на няколко споразумения с Русия в областта на икономиката, науката, културата и т.н., се посочва в доклад на латвийското външно министерство, публикуван на портала Latvijas Vestnesis, където се публикуват правните актове на страната.

Припомняме, че преди месец Латвия гласува закон, с който премахва всички паметници и други предмети, прославящи тоталитарни режими. Предвижда се това да се случи до 15 ноември.

На 10 май парламентът на Литва призна действията на руските военни в Украйна за геноцид. Припомняме, че повече от един месец продължи напрежението  между Вилнюс и Москва за транзита на стоки към и от Калиниградска област, като в крайна сметка се наложи намесата на Брюксел за възстановяване на движението на стоки, подлежащи на санкции, въпреки съпротивата на литовските власти.

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

В САЩ: Първо, НАТО няма да "изхвърли" нито една страна и второ, САЩ никога не признаха включването им в СССР