Секретариатът на ООН тайно е забранил на подразделения на организацията да участват във възстановяване на сирийската икономика, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Оказа се, че действително политическият департамент на секретариата на ООН още през октомври 2017 г. е разпространил по цялата система на ООН секретна директива, която забранява на организациите в системата да участват в каквито и да са проекти по възстановяване на сирийската икономика. Само хуманитарна помощ, нищо повече", заяви министърът.

Турция и САЩ готвят общи патрули в Сирия

Турция и САЩ готвят общи патрули в Сирия

Инициативата е за района на Манбидж

По думите му, условието за възстановяване на Сирия е наречено "прогрес в т.нар. политически преход".

Лавров определи като недопустим опит на отделни страни да манипулират секретариата на ООН и призова западните партньори да се откажат от намеренията да използват международните организации "на тъмно".

"Попитах генералния секретар на ООН Антониу Гутериш защо подобни въпроси стават предмет на т.нар. секретни секретарски вътрешни директиви, защо за тях не е информиран Съветът за сигурност, който е пряко ангажиран с въпросите за Сирия и защо подобен род решения се приемат без открит, обективен анализ на ситуацията на земята", заяви Лавров. По думите му, генералният секретар на ООН е обещал да проучи ситуацията.

Путин и Меркел: Газ, Украйна, Сирия, бежанци
Обновена

Путин и Меркел: Газ, Украйна, Сирия, бежанци

Сделка бежанци срещу газ?

Руският външен министър подчерта, че Управлението на върховния комисар на ООН за бежанците не трябва да става филиал на западните страни. Така той коментира думите на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който заяви, че не бива да се връщат в Сирия бежанци в сегашните опасни условия.

"На нас така ни обясниха, че комисарят е имал предвид следното - докато няма процес на т.нар. независим политически преход, то основните донори, а това преди всичко е Западът, няма да има пари за възстановяване инфраструктурата и цялостната икономика на Сирия. Ние сме изложили нашата гледна точка, както на западните, така и на другите донори", допълни Лавров.

Лавров: Основната цел в Сирия е ал Нусра

Лавров: Основната цел в Сирия е ал Нусра

В Турция разкритикува политиката на САЩ да налагат санкции

От Центъра за прием на бежанци съобщиха, че над 1,7 млн. сирийци са изявили желание да се върнат в домовете си. Това са преди всичко хора, които са в Ливан, Турция и Германия. Сирийските власти създадоха координационен щаб за връщане на бежанците в родината, който е оглавен от министъра на местното управление Хусейн Махлюф. Структурата ще си взаимодейства с щаб, който функционира в руския Център на управлението на отбраната.

Свалиха пет безпилотни самолета до руската база „Хмеймим” в Сирия

Свалиха пет безпилотни самолета до руската база „Хмеймим” в Сирия

"Хмеймим" е щабът на руските военни операции в Сирия