Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че представители на западните държави нямат право да се месят във вътрешните работи на Русия. Коментарът му бе направен във връзка със смъртта на Алексей Навални, съобщава "Интерфакс".

"Тези хора нямат право да се месят в нашите вътрешни работи. Още повече при случая с Джулиан Асандж, или Гонсало Лира, който почина след мъчения в украински затвор. Нито американците, нито други западни фигури дори не коментираха това по никакъв начин", каза Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на Г-20 в Рио де Жанейро.

Смъртният акт на Навални: Починал от естествена смърт

Смъртният акт на Навални: Починал от естествена смърт

Майката не е съгласна опозиционерът да бъде погребан тайно

Министърът продължи: "Ако говорим за исканията, които се отправят сега - изискваме открити, независими разследвания - е, жалко е. Ние поискахме разследване не във връзка с това, което се е случило с гражданин на тази или онази страна, въпреки че не би им навредило да се тревожат и за това, а когато нашата собственост, "Северен поток", беше взривена. Какво ни казаха? Казаха ни - никакво международно разследване, сами ще се разберем. Това е разликата в подходите. Това е неоколониализмът, с който се борим и ще се борим още по-активно", каза той.

Според Лавров, "ако говорим конкретно за Навални, то никой не знае какво му е правено на германска територия".

Припомняме, че газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

Датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Той заяви, че Путин не е гледал изявлението на Юлия Навалная

Навални почина на 16 февруари в затворническата служба на Ямало-Ненецкия окръг. Много политически лидери от Запада обвиниха Кремъл за смъртта му. Дмитрий Песков определи тези твърдения като нелепи.

Според майката на Навални, в смъртния му акт пише, че е починал от естествена смърт.