Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Индонезия за среща на външните министри на Г-20, която ще премине под сянката на напрежението, предизвикано от конфликта Русия-Украйна, съобщава "Ройтерс".

Срещата на Г-20 ще продължи до петък и ще се състои в курорта Нуса Дуа на остров Бали. Мерките за сигурност в района са изключително затегнати.

Тази година Индонезия е ротационен председател на групата на двайсетте най-големи икономики и е принудена да балансира между геополитически опоненти, глобалната криза с недостига и високите цени на храните, приписвана на войната.

Преди пристигането си в Бали германският външен министър Аналена Бербок заяви, че не трябва да се позволява на Русия да използва срещата на Г-20 като платформа за прокарване на своите тези за нахлуването в Украйна.

Не се очаква среща Блинкън-Лавров на Г-20

Не се очаква среща Блинкън-Лавров на Г-20

Въпреки по-ранните съобщения, че разговор ще има

"В интерес на всички нас е да гарантираме, че международното право се зачита и спазва. Това е общият знаменател", посочи тя.

На предстоящата среща на върха руският външен министър за първи път от началото на войната в Украйна ще се изправи очи в очи с колегите си от западни държави, някои от които са най-големите критици на Русия заради "специалната й военна операция" .

По информация на ТАСС Лавров е планирал да се срещне с някои свои колеги от Г-20 в кулоарите на срещата, но други министри, сред които Бербок и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, са изключили тази възможност.

В Г-20 участват както западни страни, които обвиниха Москва във военни престъпления в Украйна и й наложиха санкции, така и държави като Китай, Индонезия, Индия и Южна Африка, които яха по-въздържани в отговора си.

Шолц: Лидерите на Г-7 ще присъстват на Г-20, дори ако Путин участва

Шолц: Лидерите на Г-7 ще присъстват на Г-20, дори ако Путин участва

Лидерите на Г-7 са задълбочили дискусиите относно гаранциите за сигурност за Украйна

Представители на САЩ и европейски страни отбелязват, че форумът няма да премине при обичайни условия. Говорител на германския външен министър посочи, че държавите от Г-7 ще координират своя отговор на присъствието на Лавров.

През април висши служители от САЩ, Канада и Великобритания демонстративно напускаха залата, когато представителите на Русия взимаха думата на срещата на министрите на финансите от Г-20 във Вашингтон. Според анализатори обаче впоследствие западните страни са стигнали до извода, че подобен ход е контрапродуктивен, тъй като осигурява трибуна на Москва.

Обсъждането на енергийната и продоволствената сигурност е в дневния ред на двудневната среща. Русия е обвинявана, че подклажда глобална продоволствена криза и влошава инфлацията чрез блокиране на доставките на украинско зърно.

От своя страна Москва обяви, че е готова да съдейства за безпрепятствения износ на зърно.

Путин не се отказва от Г-20, но ще преценява според пандемията

Путин не се отказва от Г-20, но ще преценява според пандемията

Самото отправяне на покана е станало през ноември месец миналата година