Русия обяви, че спазва подписания в края на Студената война ядрен договор и отхвърля обвиненията на САЩ, че го нарушава, съобщава АП.

На пресконференция с колегата си от Салвадор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ са се провалили в опита си да представят доказателства, че Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 година.

Той добави, че Москва е готова да участва в „честен, но конкретен диалог". Според него Русия „няма намерение да нарушава договора".

Запитан относно плановете на САЩ да разположат ядрени ракети в Европа като отговор срещу нарушаването на споразумението от Русия, Лавров предупреди, че увеличаването на военната риторика е абсолютно контрапродуктивно и вредно.

Москва внимателно изучава информацията за възможно разполагане на американски ракети в Европа, но нямаме намерение да реагираме преждевременно, подчерта той.

Руският топ дипломат е убеден, че действията на САЩ по разгръщането на глобално ПРО са в пряко нарушение на договора.

Лавров каза, че държавният секретар на САЩ и генералният секретар на НАТО проявяват интерес да се възобновят военните контакти. Той припомни, че те са замразени по инициатива на Запада и подчерта, че Русия е готова да бъдат възстановени.

По-рано заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви, че САЩ обвиняват Русия с цел да оправдаят военните си планове.

Договорът забранява разполагане и разгръщане на ядрени и конвенционални балистични и крилати ракети със среден обсег на действие.

Той е подписан между САЩ и Съветския съюз през 1987 година и влиза в сила от 1988 година. Страните се задължат напълно да унищожат своите ракети със среден (1000-5 500 километра) и малък обсег на действие (500-1000 километра) и спомагателни съоръжения.

До 1991 година споразумението е изпълнено, до 2001 година са провеждани взаимни инспекции. За изпълнението на договора следи Специална контролна комисия, която за последен път е свиквана през 2003 година. Обаче други страни по света, включително европейски могат да притежават такива ракети.

Иначе Лавров каза също, че Москва не се опитва да създава тясно сътрудничество с държавите от Латинска Америка като контрадействие на САЩ на фона на украинската криза.

Отношенията на Русия със страните от Латинска Америка имат дълги исторически корени и се базират на общи икономически интереси, поясни той.

Ние не подкрепя концепцията за „задния двор" и не следваме тази логика", отговори той на въпрос дали Русия се опитва да засили връзките с латинските държави в отговор на американските действия по отношение на Украйна.