Западът е "империя на лъжата", тъй като не изпълнява ангажиментите си, заяви руският външен министър Сергей Лавров, говорейки в Ню Йорк по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Речта беше излъчена на уебсайта на световната организация.

"Свикнали да гледат отвисоко на останалия свят, американците и европейците дават обещания и ангажименти, включително писмени и правно обвързващи, а след това просто не ги изпълняват", каза министърът. След това той цитира руския президент Владимир Путин, който през февруари 2022 г. нарече Запада "империя на лъжата".

Путин направи съответното изявление на 28 февруари, няколко дни след началото на руската специална операция. По това време президентът говори за антируските санкции по време на среща по въпросите на икономиката.

Руските власти неведнъж са обвинявали Запада, че нарушава поетите към Москва ангажименти и обещания. В частност Путин многократно припомни обещанието на НАТО да не се разширява на Изток.

Малко преди началото на специалната операция той заяви, че алиансът е "прецакал" Русия, когато е нарушил обещанията си да не разширява инфраструктурата си. НАТО прие в състава си Полша, Румъния и балтийските държави и по този начин се приближи до границите на Русия, отбеляза Путин.

Руският президент също така обвини западните държави, че нарушават международното право във връзка с доставките на оръжие за Украйна. Москва осъжда военната помощ за Киев и подчертава, че тя няма да промени изхода от конфликта.

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Според Лавров възможните доставки на ракети с по-голям обсег на Киев няма да променят случващото се в Украйна

САЩ и съюзниците им "продължават да пораждат конфликти, които изкуствено разделят човечеството на враждебни блокове" и по този начин пречат на постигането на общите цели, заяви Лавров. Кремъл смята, че Западът не желае да се вслуша в опасенията на Москва.