Руската страна е помогнала на САЩ за установяването на контакт с властите в Дамаск във връзка със сигурността на намиращото се в Сирия химическо оръжие. Това е заявил в интервю за телевизия PBS, руският външен министър Сергей Лавров, чиито думи бяха разпространени вчера.

"Ние сме обезпокоени от това и уведомихме за това сирийското правителство", каза ръководителят на руската дипломация и допълни: „Аз се надявам, че няма да разкрия голямата тайна, /ако кажа/ че сме помогнали на американски експерти да направят контакт със сирийците по този конкретен въпрос".

По думите на Лавров руската страна е получила уверения, че сирийското правителство прави всичко възможно за осигуряване на сигурността на своите съоръжения, където се съхраняват химически оръжия. "И можем да кажем, че към настоящия момент /оръжието/ е безопасно", каза ръководителят на руското външно министерство.

Той отбеляза, че най-големият риск е за потенциално попадане на химическото оръжие в ръцете на "Ал Кайда" и други терористични организации, както и на т.нар. "Свободна сирийската армия", които открито призоваха "Ал-Кайда" да координира действията си с тях.