САЩ и техните съюзници се стремят да създадат военни плацдарми около Русия. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Новости".

"Позицията на САЩ и техните съюзници се заключава в това, че те искат да си осигурят господство в Европа. Те искат да създадат плацдарми около Руската федерация, военни плацдарми, искат постоянно да ни създават дразнители, около нашите граници. Още веднъж аз ще ви обърна внимание на това, с което започнах - прочетете Хартата за европейска сигурност, приета в Истанбул през 1999 г. Всичко, което сега декларира и прави Западът, е грубо нарушение на поетите тогава задължения", настоя руският първи дипломат на голяма пресконференция, в която отчита дейността на руското външно ведомство през 2021 г.

"Барабанът на войната бие силно": САЩ предупреждават за ескалация на напрежението с Русия

"Барабанът на войната бие силно": САЩ предупреждават за ескалация на напрежението с Русия

"В момента се сблъскваме с криза в европейската сигурност"

Лавров, коментирайки възможността за присъединяване на Украйна към НАТО, подчерта, че за Москва било категирчно неприемлива появата на алианса на руските граници, това била истинска "червена линия".

"Ние категорично не приемаме появата на Северноатлантическия алианс точно на нашите граници, особено като се има предвид курсът, който провежда украинското ръководство - както бившето, така и сегашното. Освен това това е истинска червена линия", коментира руският външен министър.

"Дори Украйна да остане извън НАТО, там са възможни двустранни споразумения с американците, британците и други западни държави, които създават там военни обекти, бази на Азовско море", отбеляза Лавров.

Столтенберг вижда заплаха от война след провал на преговорите с Русия

Столтенберг вижда заплаха от война след провал на преговорите с Русия

Русия предупреждава, че е принудена на противовъзпиране, контрасплашване и да търси уязвимите места в НАТО

"Това също е неприемливо за нас, защото разполагането на ударни въоръжения на територията на нашите съседи, в случая Украйна, което ще представлява заплаха за Руската федерация, е още една червена линия", настоя още руският първи дипломат.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурност. Москва, по-специално, изисква от Запада правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, отказ от присъединяване към алианса на Украйна и отказ от създаване на военни бази в постсъветските страни.

В сряда в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО. Срещата последва преговорите за гаранции за сигурност между Русия и САЩ, които се проведоха на 9-10 януари в Женева. Вчера във Виена се проведоха консултации в рамките на ОССЕ относно руските искания за гаранции за сигурност. Всички те не доведоха до никакъв пробив. 

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Кремъл гледал на американския проект за санкции "изключително негативно"