Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че Великобритания умишлено "подкопава" отношенията с Русия след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщават руските медии.

"Няма съмнение, че настоящите британски власти умишлено предприеха курс, целящ подкопаване на двустранните отношения", коментира Лавров по време на посещението си в японската столица Токио, където се срещна с японския си колега Таро Коно.

Матис: Отравянето на Скрипал показва, че Русия е противник

Матис: Отравянето на Скрипал показва, че Русия е противник

Винаги сме търсили възможност за сътрудничество с Русия. Тя обаче избра друго

Руският първи дипломат предупреди, че Москва ще продължи да реагира на действията на Обединетото кралство с реципрочност в случай, че Лондон не промени позицията си.

Коментирайки отношението към случая Скрипал, Лавров настоя, че Русия е поставила "напълно професионални, ясни и конкретни" въпроси и подчерта, че същото не може да се каже за британската страна.

Напрежението между двете страни се засили, след като Великобритания обвини Русия за покушението срещу Скрипал и в отговори реши да експулсира 23-ма руски дипломати. Москва категорично отрича твърденията и изгони същия брой британски дипломати от Русия в ответни мерки.

Няма кой друг да е отровил Скрипал освен Русия, отсече Тереза Мей

Няма кой друг да е отровил Скрипал освен Русия, отсече Тереза Мей

Отхвърли отричанията от страна на Путин