Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия не се отказва от преговорите за уреждане на украинската криза, обобщи АП.

"Не се отказваме от преговорите дори сега - президентът Путин е казвал това много пъти, включително и неотдавна", заяви външният министър на Русия.

Той припомни, че украинският президент Володимир Зеленски е издал указ забрана на преговорите със сегашното правителство в Русия.

"Ако САЩ са толкова заинтересовани от тях, мисля, че няма да е трудно да се даде заповед този указ на Зеленски да бъде отменен", каза външният министър. - "Фактите говорят за най-дълбоката криза в международните отношения, за липсата на желание и воля от страна на Запада да преодолее тази криза.

"Но се надявам, че изход от сегашната ситуация има и ще бъде намерен", каза Лавров.

Министърът също така отбеляза, че рисковете от нови огнища на напрежение в света и глобални конфликти нарастват.

"Днес Западът се позовава на законовите норми и принципи избирателно, от случай на случай, единствено според егоистичните си геополитически нужди.

Това неизбежно води до подкопаване на глобалната стабилност, изостряне на съществуващото и разпалване на нови огнища на напрежение", заяви Лавров. - Рисковете от глобален конфликт също нарастват.

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Лавров: САЩ водят война срещу Русия

Според Лавров възможните доставки на ракети с по-голям обсег на Киев няма да променят случващото се в Украйна

Според него, за да се намалят тези рискове и да се насочат събитията в мирна посока, Русия "настоява всички разпоредби на Устава на ООН да се спазват и прилагат не избирателно, а в тяхната цялост и взаимовръзка, включително принципите на суверенно равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, зачитане на териториалната цялост и правото на народите на самоопределение.

Външният министър на Москва подчерта, че "днес не става дума за подчиняване на някакъв основан на правила световен ред, а за изпълнение от всички на ангажиментите, поети при подписването и ратифицирането на Устава (на ООН), в тяхната цялост и взаимовръзка".