Зад събитията в Македония стои желанието да се оказва влияние върху правителството на Никола Груевски във връзка с отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, съобщава ТАСС.

Говорейки за необходимостта от премахване на подкрепата за държавни преврати по примера на Украйна и Йемен, Лавров отбелязал, че „нещо подобно се опитват да организират и в Македония, където неконструктивно се опитват да използват албанския фактор".

Македонските събития твърде грубо се управляват отвън", подчертал Лавров и допълнил:
„Опитват се да обвиняват правителството на Груевски, че то не изпълнява задълженията си към обществото, но зад това стои желанието да му въздействат във връзка с отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата за „Южен поток" и готовността да сътрудничат за реализирането на други възможности за доставка на гориво, включително и варианта с т. нар. "Турски поток", коментирал още руският първи дипломат.

„Много е тъжно и опасно, че за това се опитват да използват албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия, а след това беше подписано Охридското споразумение (през 2001 г., б.р.). А сега вече се водят разговори за това, че е необходимо Македония да се федерализира още по-дълбоко и дори се лансират идеи да бъде разделена: една част да бъде дадена на Албания, друга част - на България".