Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с други представители на военни и специални служби на европейски страни работят в Украйна. Това заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България, напоследък, при сегашното ръководство, тези хора задават тона. И европейците вече трябва да се адаптират по някакъв начин. Вземете френския президент Еманюел Макрон с неговите нервни изказвания за изпращане на френски войници в Украйна. След това някой обяснява, че е бил разбран погрешно, а той отново казва, че не - правилно бил разбран", подчерта Лавро

Руският първи дипломат посочи, че "има информация, че в Украйна работят не само френски наемници, но и инструктори, може би дори заедно, но съвместно с някои други представители на военни и специални служби на европейски държави".

Русия търси обяснение за френските наемници в Украйна

Русия търси обяснение за френските наемници в Украйна

Думата ще разгледа обръщението си към френския парламент на следващото заседание

"Нашата линия в това отношение е много проста и ясна. Те не искаха да преговарят по честен начин. Ние предложихме договор за европейска сигурност през 2008 г. и 2009 г.", припомни Лавров.

Въпреки изказването на Макрон Франция неколкократно е отричала нейни военни да са в Украйна.

През февруари европейски лидери се срещнаха в Париж по покана на френския президент, който поиска повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не може да се изключва в бъдеще, но засега няма консенсус за подобно решение. Думите му разбуниха духовете, тъй като от началото на войната Западът избягва действия, които биха го вкарали в пряка конфронтация с Москва.

Тогавашният български премиер Николай Денков категорично отрече някой да е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна и подчерта, че български военни няма да отидат там.

НАТО отрича за планове да изпраща войски в Украйна
Обновена

НАТО отрича за планове да изпраща войски в Украйна

Франция обясни позицията си