Лейбъристката партия, ръководена от Киър Стармър, представи днес своя манифест (програма), който традиционно се разглежда като набор от нейни приоритетни ангажименти към избирателите, ако спечели изборите, съобщава Би Би Си.

Текстът, посветен на войната в Украйна гласи: "При лейбъристите военната, финансовата, дипломатическата и политическата подкрепа за Украйна от Обединеното кралство ще остане непоклатима. Лейбъристите ще подкрепят усилията Русия на Путин да бъде подведена под отговорност за нейната незаконна война и ще се присъединят към призивите за създаване на Специален трибунал за престъплението агресия. Ще работим с нашите съюзници, за да позволим замразените руски държавни активи да бъдат възстановени и използвани за подкрепа на Украйна. И ние ще играем водеща роля в предоставянето на Украйна на ясен път към членство в НАТО.

Украйна отдавна се застъпва за създаването на Специален трибунал за престъплението агресия (съпругата на президента на страната Елена Зеленская говори за това по-специално в речта си в британския парламент).

Престъплението агресия се определя от ООН като използване на въоръжена сила от държава срещу суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на друга държава. В това престъпление могат да бъдат обвинени само държавни лидери, решили да нападнат друга държава.

Според всички социологически проучвания Лейбъристката партия вече е далеч пред управляващите консерватори. Ако тази ситуация продължи до изборите, насрочени за 4 юли, тогава лейбъристите могат да спечелят мнозинство в новия парламент със значителна преднина (вариантът, при който нито една партия не получава абсолютно мнозинство, се счита за по-малко вероятен при сегашните условия).

Лондон обявява пред Г-7 300 млн. долара за Украйна

Лондон обявява пред Г-7 300 млн. долара за Украйна

Великобритания е отделила почти 12,7 милиарда паунда за военна, хуманитарна и икономическа подкрепа на Украйна