Локърби Либия предаде в Съвета за сигурност писмо, с което формално призна отговорността си за терористичния акт, довел до взривяването на пътнически самолет над шотланския град Локърби, през 1988 г. В резултата на експлозията на американския PanAm загинаха 270 души.

Настоящото действие на либийската страна отговаря на желанието на САЩ и Великобритания, които настояваха правителството на Либия да признае за атентата. В писмото се подчертава, че Либия е изпълнила условията, необходими за снемането на ООН-санкциите, наложени срещу страната малко след случилото се над Локърби.

Предаването на писмто беше забавено известно време, заради спирането на тока в Ню Йорк, което наложи централата на ООН да преустанови работа.

Очаква се санкциите да бъдат отменени след седмица, макар че това ще бъде символичен акт, тъй като те на практика не действат от 1999 г, когато Либия предаде на съда двамата обвиняеми за организирането на атентата либийци. Един от тях Абдел Басет ал Меграхи беше признат за виновен, докато вторият заподозрян поручи оправдателна присъда.

Официален Вашингтон съобщи, че в текста на писмото се съдържа и пълен отказ от терористична дейност, което беше основно условие в приетата от ООН резолюция през 1992 г.

Припомняме, че преди два дни Либия изпълни още едно от условията, превеждайки в швейцарска банка компенсациите на семействата на загиналите, които са в размер на 2.7 млрд. долара.