Според западни военни източници Владимир Путин е толкова лично ангажиран с войната в Украйна, че взема оперативни и тактически решения "на нивото на полковник или бригадир", разкрива в. "Гардиън".

Те допълват, че руският президент помага за определянето на движението на силите в Донбас, където миналата седмица нашествениците претърпяха кърваво поражение, докато се опитваха многократно да преминат стратегическа река в източната част на Украйна.

Източниците добавиха, че Путин все още работи в тясно сътрудничество с генерал Валерий Герасимов, командващ руските въоръжени сили, в противовес на твърденията на Украйна от миналата седмица, че топ военният командир е бил изместен настрана.

"Смятаме, че Путин и Герасимов участват във вземането на тактически решения на ниво, което нормално бихме очаквали да бъде взето от полковник или бригадир", каза военният източник, визирайки продължаващата битка в източната част на Украйна.

Армиите на Москва досега не са успели да постигнат пробив в Донбас, където от месец провеждат офанзива, която на няколко пъти не успява да обкръжи по-малобройните украински сили.