Израелският съд призна за виновен в извършването на няколко убийства един от лидерите на палестинските въстаници – Марван Али ал Баргути.

Той е депутат от местното законодателно събрание и член на движението ФАТАХ, тясно свързано с Демократичния фронт за освобождаването на Палестина.

Първоначално обвиненията към него бяха за убийството на 37 израелци, но поради липсата на доказателства, той е признат за виновен за смъртта на петима от тях.

След приключване на съдебния процес Баргути получи пет доживотни присъди.
Вестник “Maariv daily” пише, че скоро той ще получи смъртна присъда.

Окончателното решение на съда за размера на присъдата ще стане ясно на 6 юни, но в днешното решение се казва, че "в повечето от случаите обвиняемият не е бил пряко свързан с извършените терористични актове".

Самият Баргути не признава заключенията на съда и се обявява за политзатворник.
Пред съда той е признал, че е организатор на съпротивителното движение против окупацията на палестинската територия, обаче е отрекъл убийството на израелски граждани.

На днешното заседание не е била допусната жената на палестинеца, както и няколко министри от палестинското правителство.
Ахмед Тиби, който е сред арабите, членове на израелския парламент, заяви, че окупаторите нямат право да съдят борците за свободата на своя народ.