Кандидатът за следващ канцлер на Германия Фридрих Мерц предложи да се търси "мирно споразумение" с Русия за Украйна. Той заяви, че би искал да види прекратяване на огъня, съобщи The Times.

"Трябва да видим, че вратите са отворени за Украйна. Трябва да видим, че се отварят възможности за прекратяване на този конфликт в някакъв момент", каза той в интервю за обществената телевизия ZDF.

Известно е, че по-рано политикът неколкократно призова Берлин да предостави повече военна помощ за Украйна, включително партида крилати ракети с голям обсег "Таурус". Също така депутатите от неговата партия биха могли да нарекат Олаф Шолц "риск за националната сигурност" заради неговата, по думите им, прекалена предпазливост и колебливост.

Освен това Мерц отбеляза, че Германия трябва да предостави "всички средства" на Украйна, за да спечели войната.

Сега обаче той е предпазлив по отношение на военната помощ на Германия за Украйна. Мерц добави, че Берлин трябва "да продължи да помага" на Киев и похвали френския президент Емануел Макрон за предложението западните държави да изпратят войски за тренировъчни мисии в Украйна.

На свой ред той смекчи забележките си относно военната подкрепа и отказа да повтори предишните си искания за ракети "Таурус".

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Те следели украински гражданин, намиращ се във Франкфурт

"Подкрепям решенията, които правителството е взело по този въпрос. Смятам, че направихме твърде малко и твърде късно. Винаги съм казвал, че трябваше да направим повече още в началото. Но сега е 23 юни 2024 г. Няма смисъл да се връщаме две години и половина назад. Гледаме напред", подчерта политикът.

Изданието допълва, позовавайки се на социологическо проучване, че почти половината от избирателите в Източна Германия искат Берлин да намали оръжейните доставки за Украйна. Мнозинството от западногерманците обаче биха искали те да се увеличат или да останат на сегашното ниво.

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Според Шолц целта била да се отвлече вниманието от конференцията в Швейцария

"Малко повече от половината германци в цялата страна като цяло смятат, че трябва да се положат повече дипломатически усилия за прекратяване на войната, но голямото мнозинство също така се съмнява, че подобен резултат е възможен, и вижда Владимир Путин като "несериозен" партньор в преговорите." Тези тенденции намират все по-голямо отражение в предизборните стратегии на основните партии", - се подчертава в материала.