Вчерашните събития са опит за умишлено убийство. Това обяви на пресконференция лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, цитиран от "Нова Македония".

"Това вчера беше добре планиран опит за умишлено убийство", категоричен е Заев, коментирайки събитията в страната.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

Припомняме, че снощи се стигна до сблъсъци в македонския парламент в Скопие. Протестиращи нахлуха в сградата и нападнаха депутати. Пострадаха над 100 души, сред които и лидерът на социалдемократите Зоран Заев. Той се появи окървавен пред медиите. Нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. Причината за гнева на хората е изборът на етнически албанец за председател. Това е Талат Джафери, който е избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии.

Депутатите ни остро осъдиха агресията в македонския парламент
Обновена

Депутатите ни остро осъдиха агресията в македонския парламент

Шефът на НС свика извънреден председателски съвет

На брифинга Зоран Заев обяви, че вчерашните събития, включително влизането на гневната тълпа в парламента и действията й, са били координирани с полицията и определени парламентарни групи.

На журналистически въпрос той заяви, че не мислят за лидерска среща при президента Георге Иванов, който снощи призова днес да се срещнат.

"Г-н Иванов е един от преките виновници за това, което се случи в Македония и не дай Боже някога да се повтори. Той е част от кризата и не може да бъде нейно решение", категоричен е Зоран Заев.

Той поздрави новоизбрания председател на парламента Талат Джафери и обяви, че решително застават зад демокрацията в Македония, която носи добър живот за гражданите и истински евроатлантически перспективи за държавата.

По думите на Зоран Заев насилието, което се е случило вчера, не е демократично.

Насилието сред журналистите и законно избрани народни представители е предизвикано от Никола Груевски, Георги Иванов, Трайко Веляновски, директора на Бюрото за обществена безопасност към МВР Митко Чавков и техни колеги, които не искат да се разделят с властта. Според Заев в името на своите интереси те са готови да пожертват държавните интереси.

Той призова служителите в институциите да разберат отговорността си и да действат в съответствие с конституционните и законови правомощия.

Междувременно, лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети също обяви, че няма да отидат на лидерската среща с президента Георге Иванов. Той коментира, че Иванов е част от проблема, а не от решението. Ахмети изрази неодобрение от ситуацията в страната.

Той призова за спокойствие, защото става въпрос за политически проблем, който трябва да решат политиците, а не гражданите.

От своя страна зам.-председателката на партията Теута Арифи призова всички институции да реагират превантивно, а не след като се случат събитията като снощи с проникването на гражданите в парламента. Тя посочи, че това представлява срам и за институциите, и за гражданите на държавата.

Запитана дали следващото заседание на парламента ще се води от Талат Джафери, тя отговори, че парламентът има нов председател и той се нарича Талат Джафери, който е избран с мнозинство на редовно заседание.

Над 1000 полицаи са извикани да охраняват района на парламента, който е блокиран.